viernes, 15 de marzo de 2013

El tissatge


Del fil a la roba: el tissatge

El tissatge és el procés de fabricació de teixits per a l’obtenció de robes i teles. Els teixits es formen entrellaçant els fils obtinguts amb fibres i filaments. Aquest procés de transformació per a l’obtenció de teixits s’anomena tissatge. Hi ha diferents tipus de teixits. Els més importants són els teixits plans i els teixits de punt.

El teixit pla

El teixit pla és el més antic de tots, i també es coneix amb el nom de teixit de calada. Està format pels fils de l’ordit i de la trama, posats alternativament l’un damunt de l’altre. L’ordit és el conjunt de fils disposats paral·lelament l’un al costat d’un altre, mentre que la trama és un sol fil que es va lligant (passant per sobre i per sota) amb els fils de l’ordit.
Segons com es passa la trama s’obtenen diferents tipus de lligats, que donen lloc a diferents tipus de tèxtils plans, els més comuns són el tafetà i la sarja. El procés consta de dues operacions bàsiques: la preparació de l’ordit i el teixit amb teler.


La preparació de l’ordit
Es du a terme amb una màquina anomenada ordidor. Es recullen els fils sobre un cilindre, el plegador d’ordit, pel tal que, quan es desenrotlli, conservin la posició o el paral·lelisme. Els fils provenen de la fileta, que és on es col·loquen les bobines. L’ordidor va estirant els fils de les bobines i els va col·locant al plegador.

Teixit pla o calada

Ordidor

Lligament de sarjà

Lligament de tafetà



No hay comentarios:

Publicar un comentario